Tweede Kamer ontvangt manifest van Nekovri

Nekovri biedt manifest - "Laat ons niet in de kou staan! Naar een volwaardige positie van de koelketen in Nederland" - aan aan Tweede Kamer

 

 
De torenhoge energieprijzen van dit en vorig jaar en de disruptieve energiemarktontwikkelingen zorgen voor schrijnende situaties in onze sector, marges staan ernstig onder druk. Er is weinig uitzicht op verbetering van deze situatie, ook gezien de oorlog in Oekraïne. Het doorberekenen van de kostenstijging heeft haar grenzen maar is wel broodnodig om de kostenstijging op te kunnen vangen. Daarom is daarnaast beleid nodig om te zorgen dat de energieprijzen niet verder de pan uit rijzen en om die reden bood Nekovri een manifest aan aan de Tweede Kamer in Den Haag op 14 juni jl.


CEO van Nekovri, Davey Gerlings, maakte verschillende Kamerleden duidelijk dat de Nekovri-leden voorop lopen in duurzaamheid met de ruimschoots gehaalde MJA-doelstellingen, met de bovenwettelijke maatregelen die we nemen (zoals BREEAM bouwen) en met recente restwarmte projecten. “De investeringsruimte om de Klimaatdoelen van de Nederlandse overheid te kunnen behalen verdampt echter door de huidige energietarieven”.

Omdat de koel- en vriessector vitaal is in de voedselvoorziening in Nederland – én internationaal - en het géén optie is de producten elders binnen of buiten Europa te halen is het voor onze sector geen optie om tijdelijk te stoppen, zoals veel tuinders die er voor kiezen de kassen een jaar niet vol te zetten. Één van de aanwezige Kamerleden noemde het daarom terecht “een soort wurggreep”.

Het kabinetsstandpunt is dat er geen steun gegeven wordt aan bedrijven vanwege de hoge brandstof en energieprijzen. Daarom blijft Nekovri aandringen op politieke actie om het kabinet te overtuigen van het tegendeel. Het manifest kent dan ook verschillende oplossingsrichtingen:


• Een verlaging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) en Energiebelasting (EB). In het coalitieakkoord is een verlaging van de ODE-belasting voor de komende jaren al aangekondigd. Bovendien wordt er door de huidige hoge energietarieven een stuk minder SDE-subsidie uitgekeerd, de subsidie wordt namelijk verrekend met de kosten voor energie van dat moment. Er zijn dus opties om de ODE en EB te verlagen. Landen om ons heen doen dat ook, waardoor het level playing field onder druk staat op dit moment.
• Belastingvoordelen van bedrijven in de vierde schijf energie ook toepassen op de gehele koel- en vriessector.
• Loskoppelen van gas- en energieprijzen.


Nu het manifest onder de aandacht is gebracht van de Tweede Kamer, blijven we als Nekovri in gesprek met Kamerleden om het belang van politieke actie te blijven benadrukken. U kunt het aangeboden manifest zelf HIER lezen.

 

 

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van