ECSLA ontmoet elkaar opnieuw op enkele Europese thema's

Afgelopen week was er sinds enige tijd weer een ontmoeting van de Europese koepel van koel- en vrieshuizen, ECSLA. Aanleiding was enkele beleidsthema’s die actie vragen van de verschillende Europese verenigingen.

Met name het F-gassen dossier vraagt de aandacht van ECSLA op dit moment. Er staat een verdere verscherping van de F-gassen verordening op de rol, wat met name voor de geconditioneerde transport grote gevolgen kan hebben. De technieken om over te schakelen naar een ander koudemiddel en de personele gevolgen hier van zijn op dit moment niet te overzien. Het overgrote deel van de Nekovri-leden is al overgeschakeld naar een retrofit of natuurlijk koudemiddel, maar de combinatie met het voorstel voor een PFAS-verbod (geschreven door Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken) kan de nieuwe verordening toch gevolgen hebben voor de Nederlandse koel- en vriessector. Daarom is er besloten om namens ECSLA het ‘F-gas position paper’ aan te scherpen en onder de aandacht te brengen.

Secretaris van ECSLA, Christine Weiker, noemde dit “nog maar het begin”. Het Europese klimaatbeleid volgt elkaar in rap tempo op, op dit moment. Overwogen wordt daarom om gezamenlijk te gaan onderzoeken wat er precies (op EU-niveau) gesubsidieerd zou moeten worden om verder te kunnen werken aan een CO2-neutrale koel- en vriessector.

Tot slot is er gesproken over uiteenlopende thema’s waarin de verschillende Europese verenigingen elkaar mogelijk zouden kunnen versterken: energie, binden en boeien van medewerkers en verzekeringen.

 

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van