EKP wordt de Exportcertificering van Vlees en Vis naar Groot-Brittannië

De NVWA is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe systematiek voor de export van vlees(producten) of vis(producten) naar Groot-Brittannië, namelijk de EKP-systematiek. “EKP” wordt als tussenstap gezien van EKS (Export Kanalisatie Systeem) en staat voor Export Kanalisatie Protocol. Voor gebruik hiervan moeten Nekovri-leden zich laten registeren bij de NVWA.

31 januari 2024

Voor een grote groep dierlijke producten, planten en plantaardige producten vanaf een medium risico is voor invoer in het VK een fytosanitair dan wel veterinair certificaat verplicht.

Overzicht certificaat-plichtige fytosanitaire lading

Overzicht certificaat-plichtige veterinaire lading

 

Een registratie zal per product aangevraagd moeten worden, waarbij een protocol ingevuld wordt. De NVWA zal het protocol controleren en voert een protocolinspectie uit. Na goedkeuring vindt de registratie plaats en kunnen er aanvragen worden gedaan. Een Groot-Brittannië protocolregistratie bij de NVWA is dan een jaar geldig en verloopt op 31 december van het kalenderjaar volgend op de laatste inspectie

Het verschil met EKS zit hem met name er in dat EKS een kwaliteitssystematiek is met bijbehorende audit. Bij EKP betreft het slechts controle van protocollen.
De ‘steekproefsystematiek’ waarbij verantwoordelijkheden nadrukkelijk bij het bedrijfsleven worden gelegd zit ook in de EKP-systematiek:

  • 10% fysieke steekproef als u enkel EKP heeft.
  • Bonus-malus voordelen vanuit EKS werken door in EKP. In het meest gunstige geval dus 5% fysieke steekproef.

Aanvullend is er bij EKP ook 10% kans op een administratieve steekproef

 Hoe nu verder?
Eind november is er een pilot gepland om het EKP-systeem in de praktijk te testen. Tijdens deze pilot zal het aanstaande EKP-systeem uitvoering getest worden, zodat alle kinderziektes op voorhand getackeld kunnen worden. De pilot wordt gedaan bij een vis-, vlees-, pluimvee- en koel- en vriesbedrijf. Mocht u hieraan willen deelnemen kunt u zich melden bij het secretariaat Nekovri via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De pilot zal ongeveer een week lopen, waarin u wordt gevraagd om over een aantal dagen een aantal aanvragen te doen in e-CertNL. Na een week is er dan een ‘terugkomdag’ waarin EKP zal worden gefinetuned. 

In januari 2024 volgt er een brede sessie voor alle Nekovri-leden om bekend te raken met EKP, waarin de resultaten van de pilot ook terugkomen.

 Meer informatie over de EKP-systematiek is hier te vinden.

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van