door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
Het 43 meter hoge, witte gebouw van NewCold in Dinteloord heeft wel wat weg van een enorm ijsblokje. Het straalt daarmee precies uit wat het van binnen is. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in dat ultramoderne vrieshuis? Pallets met dozen bevroren friet, brood, ijs en vlees sjeezen van links naar rechts; betreden mag alleen met beschermende, warme kleding. Elkaar verstaan is lastig: de lawaaiige luchtkoelers houden de temperatuur tussen de -21 en -25 graden celsius. Welkom in het ijskoude magazijn van NewCold, het vlaggenschip van het internationale vrieshuisbedrijf. Hierbinnen is het proces volledig geautomatiseerd. Waar concurrenten volgens directeur Bram Hage doorgaans een man of 300 hebben rondlopen, zijn dat er in dit nieuwe pand slechts een stuk of 50. Een van hen is heftruckwerker Tivadar Szakacs (42), die al zes maanden in de vriesopslag werkt. Of dat niet verschrikkelijk koud is? De van oorsprong Roemeense man schudt van niet. „De cabine van de heftruck is verwarmd, soms heb ik het zelfs een beetje te warm.” Buiten de verwarmde cabine kan het wel koud aanvoelen, vooral bij het verplaatsen van pallets met de hand. „Als je zoiets vastpakt, kruipt de kou naar binnen, vooral in je vingers. Je lichaam blijft wel echt warm door de kleding.” Stroom van de buurman Werknemers moeten verplicht thermokleding, handschoenen, een muts, helm en veiligheidshandschoenen aan. Wie in het magazijn rondloopt, mag er maximaal 45 minuten werken. Daarna moet personeel 10 minuten in een verwarmde ruimte zijn. In de ruimte waar volautomatische kranen de pallets in de vrachtwagentrailers zetten, is het zuurstofniveau slechte 16,5 procent. „Voor de brandveiligheid: hier kan geen brand ontstaan”, vertelt hoofdingenieur Jan Adriaan Deysel met klapperende kaken. Dit nieuwe vrieshuis van NewCold is wereldwijd de eerste die 100 procent zelfstandig functioneert én niet aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk. En daar is directeur Bram Hage heel trots op. „Hierdoor slagen we erin om hier 134.000 pallets op te slaan op slechts 32.000 vierkante meter met behulp van negen palletkranen. Traditionele magazijnen hebben hier doorgaans drie keer zoveel ruimte voor nodig.” Stroom krijgen ze van hun buren: groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Hun warmte-krachtkoppelingsinstallatie levert alle energie die NewCold nodig heeft. „60 procent van de dozen bevat bevroren aardappelen”, zegt Hage. Gemiddeld blijven producten drie of vier weken opgeslagen, legt hij uit. „Maar soms komt er een levering ‘warm’ binnen die de volgende dag weer weg moet. Dan shockfreezen we het en brengen de temperatuur binnen korte tijd tot -18.” De grootste klant van het Dinteloordse magazijn is Lamb Weston, de grootste leverancier van diepvriesfriet aan McDonald’s. Die heeft fabrieken in Kruiningen en Bergen op Zoom: de (krul)friet hoeft dus niet ver te reizen. Wouter Smit van Lamb Weston is blij dat hij hier de ruimte heeft om zijn product op te slaan. „Als je geen opslag hebt, moet je fabrieken stilzetten. Op dat punt zaten we, tot NewCold zo dichtbij zijn eerste opslag opende. We hadden dit écht nodig.”