De sector in cijfers

De Nederlandse koel-vries keten

Bijna alle sectoren komen in aanraking met de Nederlandse

koel-vries keten, maar vooral binnen de agrisector en

zorgsector vormen koel- en vrieshuizen een cruciale

schakel.


Sommige (delen van) producten gaan zelfs meerdere keren

door de koel-vries keten heen voor ze als eindproduct naar

de consument gaan.

  • Voedsel & sierteelt

    Het overgrote deel van de Nederlandse voedsel en sierteelt gaat direct vanaf het land de koel-vries keten in. 

  • Farmaceutische producten

    Voor farmaceutische producten is de koel-vries keten nodig voor het waarborgen van kwaliteit & houdbaarheid. Denk hierbij aan vaccins, maar ook bloedplasma.

  • Import

    ~7% van de totale waarde van de Nederlandse import gaat door de koelvries keten. 

  • Retail & horeca

    Retailers en wholesalers zijn grootgebruikers van de koel-vries keten voor het in de supermarkt of horeca komt.

  • Zorg & ziekenhuizen

    Zorg- en ziekenhuizen maken gebruik van medicijnen en vaccins die onder koude temperaturen opgeslagen moeten worden.

  • Export

    ~6.5% van de totale waarde van de Nederlandse export komt uit de koelvries keten.

95% van de totale externe Nederlandse koel-vries capaciteit is aangesloten bij Nekovri

De branchevereniging van de Nederlandse koel-vries sector

95% van koel-vries capaciteit aangesloten

  • Bijna 15 miljoen m3 aan totale koel-vries capaciteit is aangesloten
  • Dat zijn meer dan 6.000 olympische zwembaden!
Een zwart-wit icoon van een gloeilamp op een witte achtergrond.

Wist je dat: 

  • Nekovri-leden op de lijst van vitale sectoren stonden tijdens de Covidpandemie?
Een zwart-wit icoon van een gloeilamp op een witte achtergrond.

Wist je dat: 

  • Wist je dat medewerkers in het vrieshuis vaak bij -20°C werken?
  • Dat mag maximaal 4 uur per dag

Er zijn 150 locaties aangesloten

  • Ongeveer 60% van de capaciteit is bestemd voor het vriezen, en 40% voor het koelen van producten

>87% van wat er op je bord ligt gaat door de koel-vries keten heen

Een zwart-wit icoon van een gloeilamp op een witte achtergrond.
Een zwart-wit tekening van een brood op een witte achtergrond.

Koolhydraten:

~70%

Wist je dat ook veel van het verse

brood bevroren een supermarkt in

komt?

Een zwart-wit silhouet van een vis op een witte achtergrond.

Vlees en vis:

~100%

Wist je dat veel oer-Nederlandse snacks niet zouden kunnen bestaan zonder de koel-vries keten?

Een zwart silhouet van een appel met een blad op een witte achtergrond.

Groente & fruit-(sappen):

~100% 

Wist je dat de appel het hele jaar in de

supermarkt kan liggen door de koel-vries

keten?

Een zwart-wit tekening van een snoepje met een wikkel op een witte achtergrond.

Snoep, vetten & snacks:

>60%

Wist je dat veel oer-Nederlandse snacks niet zouden kunnen

bestaan zonder de koel-vries keten?

Een zwart-wit icoon van een wasmachine op een witte achtergrond.

Zuivel:

~100%

Wist je dat zuivel soms zelfs bevroren opgeslagen wordt?

Meer dan € 95 miljard van het totale Nederlandse BBP (9.9%) gaat door de koel-vries keten

Deel van het Nederlandse BBP dat door koel-vries keten heen gaat

(2022)