Nieuws

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
Webinar prijsindexering 2025-2026 Deze week organiseerde Nekovri samen met onderzoeksbureau Panteia/NEA – de ontwikkelaars van de rapportage “Kostenontwikkeling geconditioneerde opslag 2025-2026” - een webinar over de kostenontwikkeling in onze sector. Tijdens het webinar werden de nieuwe indexcijfers voor 2025-2026 gepresenteerd en gaven preferred suppliers Acrisure en Lemon Energie en geassocieerd lid C-NEXT LEVEL inzicht in de trends rond arbeid, verzekeringen en energie. Tools en webinar terugkijken De Prijsindex-berekening 2025–2026 tools zijn nu beschikbaar voor Nekovri-leden via het besloten gedeelte van onze website. Daar treft u ook een link aan om het webinar terug te kijken: Klik hier! E ngelstalige rapportage beschikbaar Het secretariaat Nekovri is zich er natuurlijk heel goed van bewust dat de Nekovri-leden in hoge mate internationaal werken. Vandaar dat er ook een Engelse versie beschikbaar gesteld wordt aan de leden van de rapportage kostenontwikkeling geconditioneerde opslag 2025-2026. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige rapportage zijn enkel op te vragen bij het secretariaat Nekovri via info@nekovri.nl .

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
De staking van de sjorders in de Rotterdamse haven heeft de afgelopen weken geleid tot forse verstoringen in de logistieke keten. Omdat zonder sjorders geen containers kunnen worden gelost of geladen, kwam de afhandeling van schepen grotendeels stil te liggen. Dit had ook gevolgen voor koel- en vrieshuizen, waar importzendingen uitbleven en exportstromen tijdelijk vastliepen. Nadat diverse haven- en logistieke partijen een kort geding aanspanden om de maatschappelijke schade te beperken, besloot de rechter dat er tijdelijk weer vier dagen gewerkt mocht worden. In die periode zijn de gesprekken tussen FNV Havens en de sjorbedrijven hervat, wat uiteindelijk heeft geleid tot een principeakkoord over een nieuwe cao. Daarmee lijkt een nieuwe staking voorlopig van de baan. Nekovri heeft, gezien de impact op de koelketen, input geleverd voor de zaak, maar geen actieve procesrol gehad. De cao-afspraken voorzien in een structurele loonstijging voor sjorders tot 2028, bovenop automatische prijscompensatie. Daarmee is de acute impasse in de haven doorbroken en kan de afhandeling van goederen weer op gang komen.

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
Een aantal keer per jaar komen de Young Professionals, een bijzonder expertteam binnen Nekovri, samen om actuele thema’s binnen de sector te bespreken. Deze keer – op 14 oktober jl. - vond de bijeenkomst plaats bij Lau-van Haren Logistics & Coldstores in Weurt, waar Lola van Haren de groep hartelijk ontving. Tijdens haar presentatie deelde Lola het inspirerende verhaal van het familiebedrijf. Ze nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van Lau-van Haren, dat al generaties lang actief is. Vanuit een sterke familiebasis is het bedrijf uitgegroeid tot een moderne en wendbare organisatie. Lola liet zien hoe Lau-van Haren inspeelt op een veranderende markt en als bedrijf wendbaar blijft in een sector die voortdurend in beweging is. Ze benadrukte het belang van aanpassingsvermogen, bijvoorbeeld bij het inspelen op nieuwe klantbehoeften en technologische ontwikkelingen. Zo verschuift de focus steeds meer van vleesproducten naar retailproducten zoals pasta, pizza en brood. Ook het onderwerp vitaliteit op de werkvloer kwam aan bod – een thema dat binnen Lau-van Haren hoog op de agenda staat. Goed werkgeverschap begint volgens Lola bij aandacht voor de mensen die het bedrijf dragen. Medewerkers worden gestimuleerd om gezond en met plezier te werken. Zo is er de mogelijkheid om samen te sporten, en werkt het bedrijf samen met een organisatie die medewerkers ondersteunt op het gebied van vitaliteit, energie en mentale weerbaarheid. Na de presentatie ontstond een levendige discussie binnen de groep. Daarbij kwamen thema’s aan bod als wendbaarheid en vitaliteit in relatie tot actuele uitdagingen: het omgaan met energieverbruik, het werven van nieuwe medewerkers, en – zoals het past bij deze generatie – zelfs online marketing en AI! Aansluitend kregen de Young Professionals een rondleiding door het bedrijf en werd de bijeenkomst afgesloten met een gezamenlijke lunch. We willen graag alle deelnemers van het Young Professionals Expertteam bedanken voor hun bijdragen – en in het bijzonder Lola van Haren, die de deuren opende van het indrukwekkende familiebedrijf.

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
‘Mijn werknemer wordt ziek tijdens zijn onbetaald verlof, wat moet ik nu doen als werkgever?’ Antwoord: Als je werknemer ziek wordt tijdens het onbetaalde verlof, dan heeft je werknemer geen recht op vergoeding bij ziekte. De ziekte van de werknemer kan, in overleg met elkaar, een reden zijn om het verlof voortijdig af te breken. In dat geval betaal je de loonkosten door waardoor er ook weer een re-integratieverplichting ontstaat. Als het onbetaalde verlof niet wordt ingetrokken en werknemer is nog steeds ziek na het verlof, dan heeft de werknemer recht op loondoorbetaling tijdens ziekte. De eerste werkdag na het verlof is dan de eerste ziektedag. Het is dus van belang om hierover goede en heldere afspraken te maken. Heeft u ook een vraag voor de HR Helpdesk? Stel deze vooral via: Nekovri HR Helpdesk

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
Op 4 december 2025 organiseert Nekovri partners Movu en Wagner en geassocieerde leden Isocab by Kingspan en Lalesse de derde editie van de Benelux Coldstore Kennis & Netwerkdag. Dit keer nodigen zij u als gast uit bij het splinternieuwe vrieshuis van B&S Coldstores in Dordrecht. Een dag vol kennis, praktijkvoorbeelden en inspirerende ontmoetingen met collega’s uit de branche. U kunt zelf kiezen voor: Het hele programma Alleen de sprekers Sprekers + rondleiding U kunt zich aanmelden via de volgende link: nl.isocab.com/netwerkdag . Bij aanmelding kunt u eenvoudig ook één of meerdere collega’s registreren.

door Davey Gerlings
•
17 oktober 2025
Het 43 meter hoge, witte gebouw van NewCold in Dinteloord heeft wel wat weg van een enorm ijsblokje. Het straalt daarmee precies uit wat het van binnen is. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in dat ultramoderne vrieshuis? Pallets met dozen bevroren friet, brood, ijs en vlees sjeezen van links naar rechts; betreden mag alleen met beschermende, warme kleding. Elkaar verstaan is lastig: de lawaaiige luchtkoelers houden de temperatuur tussen de -21 en -25 graden celsius. Welkom in het ijskoude magazijn van NewCold, het vlaggenschip van het internationale vrieshuisbedrijf. Hierbinnen is het proces volledig geautomatiseerd. Waar concurrenten volgens directeur Bram Hage doorgaans een man of 300 hebben rondlopen, zijn dat er in dit nieuwe pand slechts een stuk of 50. Een van hen is heftruckwerker Tivadar Szakacs (42), die al zes maanden in de vriesopslag werkt. Of dat niet verschrikkelijk koud is? De van oorsprong Roemeense man schudt van niet. „De cabine van de heftruck is verwarmd, soms heb ik het zelfs een beetje te warm.” Buiten de verwarmde cabine kan het wel koud aanvoelen, vooral bij het verplaatsen van pallets met de hand. „Als je zoiets vastpakt, kruipt de kou naar binnen, vooral in je vingers. Je lichaam blijft wel echt warm door de kleding.” Stroom van de buurman Werknemers moeten verplicht thermokleding, handschoenen, een muts, helm en veiligheidshandschoenen aan. Wie in het magazijn rondloopt, mag er maximaal 45 minuten werken. Daarna moet personeel 10 minuten in een verwarmde ruimte zijn. In de ruimte waar volautomatische kranen de pallets in de vrachtwagentrailers zetten, is het zuurstofniveau slechte 16,5 procent. „Voor de brandveiligheid: hier kan geen brand ontstaan”, vertelt hoofdingenieur Jan Adriaan Deysel met klapperende kaken. Dit nieuwe vrieshuis van NewCold is wereldwijd de eerste die 100 procent zelfstandig functioneert én niet aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk. En daar is directeur Bram Hage heel trots op. „Hierdoor slagen we erin om hier 134.000 pallets op te slaan op slechts 32.000 vierkante meter met behulp van negen palletkranen. Traditionele magazijnen hebben hier doorgaans drie keer zoveel ruimte voor nodig.” Stroom krijgen ze van hun buren: groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Hun warmte-krachtkoppelingsinstallatie levert alle energie die NewCold nodig heeft. „60 procent van de dozen bevat bevroren aardappelen”, zegt Hage. Gemiddeld blijven producten drie of vier weken opgeslagen, legt hij uit. „Maar soms komt er een levering ‘warm’ binnen die de volgende dag weer weg moet. Dan shockfreezen we het en brengen de temperatuur binnen korte tijd tot -18.” De grootste klant van het Dinteloordse magazijn is Lamb Weston, de grootste leverancier van diepvriesfriet aan McDonald’s. Die heeft fabrieken in Kruiningen en Bergen op Zoom: de (krul)friet hoeft dus niet ver te reizen. Wouter Smit van Lamb Weston is blij dat hij hier de ruimte heeft om zijn product op te slaan. „Als je geen opslag hebt, moet je fabrieken stilzetten. Op dat punt zaten we, tot NewCold zo dichtbij zijn eerste opslag opende. We hadden dit écht nodig.”