Voor u gelezen in de markt: Michael Lewis Company pakt energie-uitdaging aan

Davey Gerlings • 9 juli 2025

Netcongestie kan grenzen opwerpen voor groei. En toch realiseerde logistiek dienstverlener Michael Lewis Company een ruime verdubbeling van zijn vriescapaciteit mét een lager energieverbruik dan voorheen. Het geheim? Meer efficiëntie op basis van geavanceerde technologie. 



Het is nog niet eens zo lang geleden dat er bij Michael Lewis Company een brief op de mat plofte van de netbeheerder. Het bedrijf kreeg een waarschuwing dat het zijn contractvermogen had overschreden. Met alle risico’s van dien. “Uiteindelijk kun je zelfs worden afgesloten, wat natuurlijk heel onwenselijk is met het oog op de continuïteit”, zegt facility manager Erik IJsselstein. “Bovendien lagen er net plannen voor een uitbreiding van onze vriescapaciteit.” 

De van origine Amerikaanse specialist in opslag en distributie van in-flight supplies kreeg in 2020 een Europees hoofdkantoor en warehouse, in Dinteloord. Vanuit Noord-Brabant vinden maaltijden voor de luchtvaartindustrie hun weg naar verschillende klanten in heel Europa. Na een valse start aan het begin door corona maakt het bedrijf nu een mooie groei door. Het resultaat vermoedelijk, van de bedrijfsmissie om altijd te streven naar een blije klant. 

Werk aan de winkel 
De veelal diepgevroren producten worden opgeslagen onder strikte condities in verschillende koel- en vriescellen. Het was de stijgende vraag vanuit klanten, en van producenten en leveranciers om meer op voorraad te leggen, die Michael Lewis Company noopte tot uitbreiding daarvan. Maar, in combinatie met de energie die roet in het eten dreigde te gooien was er wel werk aan de winkel. “We hadden al het gevoel dat het verbruik efficiënter kon”, zegt Erik, “maar hóe, daar kregen we de vinger niet achter.”

De opslag- en distributiespecialist ging in gesprek met verschillende partijen. Maar de geboden oplossingen – zoals de suggestie van investeren in een compleet nieuwe installatie – waren niet wat het bedrijf zocht. 


Beter benutten 
Dankzij een geheel andere aanpak bleven Michael Lewis Company de kosten van een nieuwe installatie bespaard. Mét een beter resultaat dan gehoopt. Zo wist het Brabantse bedrijf niet alleen zijn vriescapaciteit meer dan te verdubbelen én binnen het contractvermogen te blijven. Ook lukte het om minder energie te verbruiken dan in de oude situatie. Een verrassende uitkomst. Of zoals Erik het formuleert: “Awesome. Waanzinnig. Een topoplossing.” Die oplossing zit ‘m in een betere benutting van de bestaande installatie en in een optimaal verbruik van de energie die voorhanden is. Van het contractvermogen, maar ook van zonnepanelen die Michael Lewis Company hiervoor op een deel van het dak liet plaatsen. “Gedeeltelijk, omdat teruglevering niet is toegestaan. Wat we opwekken wordt zo veel en goed mogelijk ingezet.”

Verbruiksoptimalisatie wordt gerealiseerd door vriescellen in te zetten als thermische buffer. Schijnt de zon en is er (te) veel energie voorhanden, dan wordt deze gebruikt om een koelvriesinstallatie harder te laten draaien. De installatie kan dankzij de koude-afgifte van de producten – die één tot twee graden kouder worden dan normaal – op momenten dat dit het best uitkomt minder hard werken en dus ook minder energie verbruiken. Simpel gezegd functioneert het product dus als koelelement. Mede hierdoor wordt de energievraag meer verspreid over de dag.


Dirigent van energiestromen 
De intelligente oplossing komt uit de koker van RBK Food Projects, onderdeel van de RBK Group uit Deventer. De divisie bestaat onder meer uit een architecten- en ingenieursbureau dat slimme oplossingen ontwikkelt voor de voedingsindustrie. Voor Michael Lewis Company analyseerde Food Projects de bestaande situatie en kwam het op basis van berekeningen tot een herontwerp van de installatie en een bestek, vertelt RBK’s sales director Theo Vliek. “Je wilt energie gebruiken op momenten dat dit het voordeligst is, dus moet je daarop sturen”, zegt hij. “In die zin fungeert RBK als een dirigent van energiestromen. Onze focus in de koelvriesindustrie ligt altijd op rust en efficiëntie. Daarom voorkomen we starts en stops zo veel als mogelijk en richten we het verbruik optimaal in. Bij Michael Lewis Company gebeurt dat door het bufferen van energie. Regie voeren, daar gaat het om.”
 

Besturing 
De regisseursrol wordt ook ondersteund door FOPRO, RBK’s eigen intelligente PLC-besturingssysteem voor industriële koude-installaties dat bij Michael Lewis Company is geïnstalleerd. Het is gekoppeld aan andere systemen en biedt realtime inzicht in de processen. Zo is bijsturen in de energievraag continu mogelijk en is optimalisatie gewaarborgd. 

In Dinteloord zijn ze er blij mee. “We hebben minder verbruikt en dan moeten de mooiste zomermaanden nog komen”, zegt Erik. “Voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken over energie. Sterker nog: op basis van ons contractvermogen en eigen opwek is het zelfs mogelijk om verder uit te breiden met eventueel nog een extra vriescel.”



Een man bestuurt een vorkheftruck in een magazijn.
9 juli 2025
Op dinsdag 1 juli vond de derde editie van NLvoedt plaats in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Deze jaarlijkse netwerkbijeenkomst luidt traditioneel het zomerreces van de politiek in – met ontmoetingen tussen voedselmakers, Kamerleden, bewindspersonen en beleidsmakers. Wat begon als de bekende Binnenhof Barbecue, jarenlang georganiseerd door de aan Nekovri gelieerde COV en Nepluvi, is uitgegroeid tot een brede en eigentijdse ontmoeting rond voedsel, vakmanschap en verbinding. Met de verbouwing van het Binnenhof verdween de barbecue, maar kwam er iets mooiers voor terug: NLvoedt, waar de hele keten – van boer tot bord – zich laat zien. Sinds 2024 is Nekovri vaste partner van NLvoedt, samen met: COV, Nepluvi, GroentenFruit Huis, ZuivelNL, Nederlands Visbureau, Nederland Vleesland, LTO Nederland en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Voor Nekovri was 2025 het tweede jaar van deelname – en opnieuw een succesvolle. Met een eigen sorbet-ijsfiets bood Nekovri dit jaar verkoeling tijdens een zomerse editie. De opvallende fiets, gevuld met ambachtelijk vruchtenijs, werd goed bezocht en zorgde voor veel gesprekken over de rol van koel- en vrieshuizen in de voedselketen- en zekerheid. De bijeenkomst stond dit jaar in het teken van voedselverspilling, een onderwerp – dat behoeft geen uitleg – wat de koel- en vriessector op het lijf is geschreven. Dagvoorzitter Ger Koopmans (voorzitter LTO Nederland) opende dan ook verrassend met het kort daarvoor opgedane feit (in gesprek met Nekovri) dat er 87% van het voedsel op ons bord door de koel- en vriesketen gaat. Demissionair landbouwminister Femke Wiersma sprak tijdens NLvoedt haar waardering uit voor de Nederlandse voedselmakers: “We zijn geen schakeltje, maar een anker als het gaat om voedselproductie – niet alleen voor Europa, maar voor de wereld.” Ook Nekovri maakte gebruik van de gelegenheid om haar rol in de voedselzekerheid en -veiligheid te tonen. Met beeldmateriaal op grote schermen werd zichtbaar hoe belangrijk de sector is in het bewaren, beheersen en beschikbaar houden van voedsel – dag in, dag uit en nog te vaak áchter de schermen. De bijeenkomst was weer een mooie kans om het vóór de schermen te laten zien! Nekovri kijkt met trots terug op deze editie en werkt nu al aan een creatieve invulling voor 2026 – opnieuw om het belang van de sector te laten zien én proeven.
Een groep mensen loopt door een pakhuis vol met dozen.
9 juli 2025
Met meer dan 50 jaar ervaring is het Nederlandse bedrijf Logiqs uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van logistieke automatisering. Wat begon met oplossingen voor de glastuinbouw, is uitgegroeid tot een breed portfolio aan geavanceerde systemen voor zowel de glastuinbouw als de magazijnlogistiek. Logiqs biedt maatwerk én gestandaardiseerde systemen die uitblinken in efficiëntie, betrouwbaarheid en schaalbaarheid.Slimme logistiek voor koel- en vriesomgevingen Voor logistiek dienstverleners die opereren in gekoelde of diepgevroren omgevingen – zoals koelhuizen, distributiecentra of opslag voor versproducten – biedt Logiqs innovatieve oplossingen die de beschikbare ruimte en doorvoersnelheid maximaliseren, terwijl de afhankelijkheid van manuele processen tot een minimum wordt beperkt. Een van de paradepaardjes binnen dit aanbod is het iCUBE AS/RS-systeem (Automated Storage & Retrieval System). iCUBE: Maximale prestaties in extreme omstandigheden Het iCUBE-systeem is een modulair, volledig geautomatiseerd opslagsysteem dat speciaal is ontworpen voor veeleisende omgevingen, inclusief temperaturen tot -25 °C. Het systeem maakt gebruik van multi-directionele shuttles en liften die zorgen voor een soepel, snel en foutloos transport van goederen binnen het magazijn. De voordelen van iCUBE op een rij: Maximale opslagdichtheid: Door het elimineren van gangpaden benut het systeem de ruimte optimaal – ideaal bij hoge vastgoedkosten of beperkte ruimte. Flexibiliteit in opslag: Combineer probleemloos kleine en grote batches, of snel- en langzaam roterende artikelen in één geïntegreerd systeem. Energie-efficiënt: Door de compacte indeling en het beperken van heftruckverkeer gaat er minder energie verloren, wat bijdraagt aan lagere operationele kosten. Arbeidsbesparing: Dankzij de verregaande automatisering is er minder behoefte aan handmatige arbeid – wat leidt tot lagere personeelskosten én een lager risico op fouten. Betrouwbaarheid en uptime: Het systeem is gebouwd met redundantie in het ontwerp, wat zorgt voor maximale beschikbaarheid en bedrijfscontinuïteit. Schaalbaar en toekomstbestendig: iCUBE groeit moeiteloos mee met uitbreiding in capaciteit of productgroepen, waardoor je investering duurzaam rendeert. Ontwikkeling in eigen huis – van idee tot implementatie Wat Logiqs onderscheidt, is de volledige integratie van ontwerp en productie onder één dak. Van hardware tot software: alle componenten worden in eigen huis ontwikkeld, waardoor het bedrijf maximale controle heeft over kwaliteit, prestaties en innovatie. Of het nu gaat om het inrichten van een nieuwbouwlocatie of het optimaliseren van een bestaande ruimte, Logiqs denkt vanaf het eerste moment mee. De specialisten brengen jouw logistieke processen in kaart en vertalen die naar een geautomatiseerde oplossing die klaar is voor de toekomst.
Een groot magazijn gevuld met veel dozen op planken.
9 juli 2025
Op dinsdag 1 juli om 12:00 uur klonk in heel Nederland het Nationaal Industrie Alarm. Op tientallen industrieterreinen gingen sirenes af, vrachtwagens toeterden en alarmsystemen werden geactiveerd. Ook vanuit de koel- en vriessector werd het signaal ondersteund. Want de zorgen over het Nederlandse vestigingsklimaat raken ook ónze branche. Bedrijven uit de zes industrieclusters luidden de noodklok met brede steun van brancheorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland en Nekovri én vakbonden CNV en FNV. Steeds meer ondernemers zien zich geconfronteerd met torenhoge energieprijzen, netcongestie, fiscale lasten en toenemende regeldruk. De rek is eruit – en dat geldt ook voor de essentiële schakels in de voedselketen, zoals koel- en vrieslogistiek. Oproep aan politiek: red de keten, red de industrie De actie richt zich op de politiek in Den Haag, met een duidelijke boodschap: Zorg voor betaalbare, beschikbare energie voor álle schakels in de keten; Voorkom dat bedrijven Nederland verlaten door ongelijke concurrentievoorwaarden; Creëer een stabiel investeringsklimaat met ruimte voor realistische verduurzaming; Erken de rol van logistieke sectoren zoals koel- en vrieshuizen in de industriepolitiek. Het alarm was symbolisch, maar de urgentie is echt. Zonder concrete maatregelen verliest Nederland niet alleen maakindustrie, maar ook de ondersteunende infrastructuur die daarvoor onmisbaar is. Telegraaf-opinie: ‘Maak haast en red de Nederlandse industrie!’ Op 1 juli verscheen in De Telegraaf een gezamenlijke oproep van VNO-NCW, MKB-Nederland, CNV en FNV. De voorzitters luiden daar de noodklok en roepen op tot actie om tienduizenden banen én de industriële keten in Nederland te behouden.
door Team Nekovri 9 juli 2025
HOLTEN – Na een dienstverband van ruim 27 jaar neemt Jan-Peter Müller officieel afscheid van Müller Fresh Food Logistics. Zijn vertrek valt samen met een symbolisch moment in de geschiedenis van het bedrijf: op 1 juli 2025 verandert de naam in DACHSER Netherlands Food Logistics, waarmee de bekende naam ‘Müller’ definitief uit het straatbeeld verdwijnt.  Jan-Peter deelde het nieuws maandag via LinkedIn: “Vandaag, 30 juni 2025, is het officieel mijn laatste werkdag. Morgen verandert de naam van het bedrijf en is het in zekere zin voor iedereen de laatste Müller-dag.” Hoewel zijn officiële loopbaan bij het bedrijf ruim 27 jaar beslaat, gaan zijn eerste werkzaamheden al zo’n 45 jaar terug, naar het ouderlijk huis aan de Larenseweg in Holten. “Vanuit een woonhuis met aangebouwd kantoor begon mijn reis. Vandaag eindigt mijn directe betrokkenheid bij het prachtige bedrijf dat Müller inmiddels is geworden.” Van familiebedrijf tot internationale speler Müller Fresh Food Logistics groeide onder leiding van meerdere generaties Müller uit tot een toonaangevende logistieke dienstverlener in gekoeld en geconditioneerd transport. Met meerdere vestigingen in binnen- en buitenland, een groot klantenbestand en een sterk netwerk van medewerkers en leveranciers, heeft het bedrijf zich stevig in de markt gepositioneerd. In zijn afscheidsbericht blikt Jan-Peter terug op een reis vol waardevolle ervaringen, successen én uitdagingen. “Het succes was alleen mogelijk dankzij inzet, loyaliteit, samenwerking én af en toe een beetje geluk.” Overname door DACHSER In 2023 werd bekend dat het Duitse DACHSER een meerderheidsbelang nam in Müller Fresh Food Logistics, als onderdeel van zijn strategie om de food logistics-tak in Europa te versterken. De naamswijziging die per 1 juli 2025 ingaat, markeert het formele einde van de naam Müller in het transportlandschap. Een nieuw hoofdstuk Wat de toekomst brengt, laat Jan-Peter voorlopig open: “Wie weet stap ik in de toekomst nog eens op zo’n blauwe vrachtwagen, en ontmoeten we elkaar daar, in Holten of ergens anders. Voor nu neem ik wat gas terug, om te ontdekken waar ik mijn tijd en energie in de komende jaren aan wil geven.” Wel blijft hij het bedrijf op de voet volgen: “Natuurlijk zal ik dit fantastische bedrijf altijd blijven volgen. Dank voor de mooie samenwerking, en een goede reis gewenst!” Met het afscheid van Jan-Peter Müller komt er een einde aan een belangrijk tijdperk voor het familiebedrijf uit Holten – een naam die bijna 90 jaar lang onlosmakelijk verbonden was met koeltransport in Nederland en daarbuiten.